tirsdag 21. juli 2009

Ferien 2010

Stødig har lenge hintet om at hans drømmeferie er sykkeltur i Danmark. Virre har ikke vært avvisende til det, men ment at det ikke er aktuelt før Andremann blir større.

Men vi gjorde oss en erfaring i sommer: Bilferie fungerer ikke bra for den revmatiske Stødig. Jo visst var det hyggelig å leie et stort hus og feriere med venner, men omkostningen ble for stor når Stødig måtte slite med smerter, stølhet og hovne fingre i dagesvis på grunn av mye stillesitting. Så på vei hjem fra Julius og Kaptein Sabeltann og Frøken Sofie og alle de andre som holder hus der nede i sør, kom vi fram til at vi må gjøre noe annet neste år.
Mange timer på fly utgår av samme grunn som nevnt ovenfor. Storbyferie med treåring har vi allerede prøvd, og det frister ikke til gjentakelse. Ergo framskyndes sykkelplanene. Og med tre syklister på tohjulssykler, en ung herremann i sykkelhenger og en bagasjehenger, ender vi opp med ferie på 10 hjul.

Førstedamen fikk en bekymret mine da hun hørte "sykkelferie i Danmark", for hun syntes det virket skrekkelig langt å sykle. Da vi presiserte at vi skulle sykle i og ikke til Danmark, ble innstillingen en annen. Det vil si, da hun i tillegg ble lovet ny sykkel, ble innstillingen en ganske annen.

Planen er å sykle hjemmefra og til jernbanestasjonen, stable sykler, henger og bagasje på toget og la NSB ta oss trygt over Dovre og ned Gudbrandsdalen. På toget kan Stødig gå noen turer, slik at han ikke blir dårlig. Vi går av på Oslo S, sykler bort til kaja og tar båten over til Jylland. Det må da bli bra?

Men mange spørsmål dukker opp: Når bør vi dra? Hvor bør vi sykle? Hvor lange etapper kan vi ha? Hvor skal vi overnatte? Hvilke severdigheter kan og bør vi få med oss? Hvordan gjøre dette opplevelsesrikt også for barna? Hvilket utstyr vi ha? Hvilket utstyr bør vi ha?

Vi har sykler og sykkelhenger, men Førstedamen må ha ny sykkel til neste år og vi vil spandere på Andremann ny henger siden den gamle er preget av å ha stått utendørs i fem år. Videre har vi soveposer, primus og kjelesett, men der stopper sannelig har-listen vår. Joda, vi har et digert og særdeles upraktisk telt, men det er totalt uaktuelt å ta med på tur.

Det betyr at vi må ha:


  • Sykkel til Førstedamen
  • Ny sykkelhenger
  • Bagasjehenger
  • X antall sykkelvesker
  • Lappesett og annet verktøy
  • Muligens telt
  • Klær til variert vær og som er gode å sykle i

Pluss på tog- og båtbilletter for folk og sykler, lugar på båten og overnatting i Danmark, og det blir åpenbart at det ikke ligger an til lavbudsjettsferie. Men noe utstyr kan kanskje kjøpes brukt, noe kan kjøpes på ebay, kanskje finner vi noe på salg utover høsten eller på nyåret og vi kan ønske oss utstyr til jul og bursdager (skjønt det skal forbli usagt hvor glad Førstedamen blir for at Barbiedukken erstattes med sykkelveske ...).


Stødig har kjøpt en bok (tittel kommer senere) med tips og anbefalinger. Neste steg blir å undersøke billettider og -priser på tog og båt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar